Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 10.01.2015г. неделя в 22:04
мнение от
отношение кандидат за работа
в град София

15 СЪВЕТА ПРИ ИНТЕРВЮ С РАБОТОДАТЕЛ:


1. Каквото и да Ви обещаят по време на интервюто поискайте да го видите в писмен вид! Благият тон и вид на другарят – работодател съществено ще се измени. Ще Ви погледне с неясен и мътен поглед, след което ще Ви каже, как ще Ви се обади, но няма да гонаправи никога, или ако го направи ще бъде за да Ви каже как е избрал по – квалифициран от Вас. В повечето случаи това е по – загубен, и такъв който не знае какво да пита.


2. Поискайте да видите ПРЕДВАРИТЕЛЕН договор, и съотвената длъжностна характеристика, както кода на професията, по който се предполага да бъдете назначени.


3. Посъветвайте се с трудово правен консултант коя клауза от договора с какво ви прецаква като служител.


4. Задължително поставете въпрос – позицията която ще заемате изисква ли полагане на извънреден труд, и ако се налага по какъв начин става неговото отчитане, и заплащане.


5. Имайте предвид, че даването на почивка не освобождава работодателя от ангажимента да Ви плати положения извънреден труд.


6. Поискайте да видите работно място, на което ще работите, понякога обстановката доста се различава от скъпите и намазани офиси, в които се провеждат интервютата.


7. Под никакъв предлог не казвайте сегашната си или последната си заплата.


8. Имайте предвид, че когато кандидатствате за работа – никой не прави услуга на никого: някой иска дадена работа да се свърши , и трябва да е готов да плати за нея. В повечето случаи когато се оплакват от липсата на кадри, другарите работодатели не осъзнават много просто и елементарно нещо : за каквото са си платили това са и получили!


9. В никакъв случай не се претоварвайте, ако видите че заплатата не Ви устройва. Даден специалист може да работи по един начин за 500 лв, по друг начин за 1000 лв, и по съвсем друг начин за 2000 лв.


10. Опитайте да договорите максимално висока заплата още в началото, защото приказките за увеличения и бонуси са за тези, които вярват в дядо коледа.


11. Не се съгласявайте да работите без пари, ако другаря – работодател се е ориентирал към ниско платени кандидати си е негов проблем, но в никакъв случай не си продавайте уменията и квалификациите евтино.


12. Уважавайте собственото си АЗ, в 80 % от случаите другаря работодател е по – неграмотен от Вас, и иска да спечели поне 300 % от труда Ви.


13. Не си напускайте настоящата работа под предлог, че някой нещо Ви е обещал.


14. Хората с опит са неудобни за работодателите, затова в 90 % от случаите другаря работодател търси млади хора, които не са наясно с взаимоотношенията работодател работник, както и разликите между различните видове договори – трудов, граждански, договор за обучение...


15. Помислете защо компании като Боинг, Мерцедес, или БМВ, никога не се оплакват от липса на квалифициран персонал. Последното може да го кажете и на другаря – работодател, който непрекъснато реве за кадърни специалисти. Най-искрено желая фалит на всички работодатели, които прецакват служителите си! Когато другаря - работодател се научи да плаща - тогава квалифицираните служители сами ще го намерят!


 Ако сте връзкар, който може да смени 6-7 позиции в компанията без да си имате и хабер от каквото и дае практическа работа, това е вашето място!

написано 09.11.2014г. в 03:28
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Линии
в град Пловдив

Ако сте млад и кадърен?


Това е вашето място. Научават се много неща. Начин на работа в международна компания. Да повторя МЛАД. В момента, в който започнете работа, сте доволни, нахъсани и с много желание. С всеки изминал ден разбирате кухината. Добро отвън, отвътре кухо. Да поясня, за неработещите във фирмата. Пълна шуробаджанащина. Като казвам пълна, значи пълна. Назначават се масажистки (Силве, усмихни се, за тебе пиша и те има снимана), като обучители, разбира се с по-голяма заплата от по-знаещите. Причината? Казах го. Правят масажи на хората, на които трябва. Идеята за развитие на млади таланти? Само за нашите разбира се. Ако си от Перущица или се подмазваш толкова дълбоко, че не може да се разбере къде ти свършва езика или ... на шефа ти. Много се толерират такива. Една от тях (да я наречем една другарка), горкичката не знае и какво произвеждаме. И заради нейните масажи, са инсталирани камери, за да се гледа кой не работи, когато трябва. Младия директор е толкова наясно с управлението на персонала си, че ни дебне кога се дъним. Освен шуробаджанащината и е пълна полицейщина. Защо трябва да му е заместник човек без образование?


При условие, че има толкова много между нас завършили и магистри. Дали този човек се е променил толкова, че ако преди е имал проблеми с полицията, е превъзмогнал всичко това и сега мисли нормално?


Дали един бивш сотаджия, който си няма на идея как се поддържат машини, го назначават на позиция, да ръководи поддръжката? Много странно нали.


На кратко казано, това е фирмата, в която ако нямаш знания, и можеш да си "приятел" с шефа, се развиваш.


Заповадайте и елате при нас.


 

написано 30.09.2014г. сряда в 23:30
мнение от
отношение настоящ служител

Шнайдер не е това, което беше. Шуробаджанащината вече е прекалено много, работата в завода става все по-малко и по-малко всяка година. Нивото на качество също е паднало значително. Но пък за сметка на това, ако имаш роднина там, това не трябва да те интересува, няма значение дали ти е второ,трето или пето коляно братовчед. Началниците изискват все повече ,а като им слушаш селския диалект, няма как да не се засмееш. Процента на асемблиране при едно от производствата беше паднало с около 10% и началниците взеха, че се поразшетоха. Септември месец уволниха доста от новите, да не кажа и всички, които ги бяха взели на работа през Юни. Слагат се хора на позици, които не са подходящи за тях и после защо работата не върви. Няма как, да има хора, които свършват работния ден 30-40 минути по-рано, такива, коиторедят пасианси през цялата смяна или пък други, които обикалят напред-назад симулирайки, че работят.Разбира се има и такива, които работят до последната минуа, но това не се взема под внимание.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 12.09.2014г. събота в 13:41
мнение от
отношение кандидат за работа
в град Пловдив

Чувам все хубави отзиви за фирмата и търся в тази сфера работа, тъй като съм го работела. Търсят ли работници?

написано 16.07.2014г. четвъртък в 12:55
отношение кандидат за работа
в град Пловдив

Добър ден,бих искала да попитам търсите ли нови работници във фирмата и на каква длъжност?

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 19.12.2013г. петък в 18:05
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел монтажник
в град Пловдив

Аз съм бивш служител на фирмата и съм много доволен от всичко.Заплатата се превеждаше винаги на уречената дата,колегите са супер.Има превоз до село Радиново но автобуса се движи със скоростта на костенурка,това е едната ми забележкаДругата е неудобните смени,но и с тях се свиква.като цяло съм доволен и пак бих работил там!Поздрави

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 24.10.2013г. петък в 23:32
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел радиново
в град Пловдив

Фирма която не държи на думите си! Обещания много, ласкави думи още повече... когато имат изгода от определени хора... след това ставаш ненужен и ти бият шута.Работата която се извършва не отговаря на заплащането а си гълташ химикалите и зрението ти се съсипва.Нямат смелоста да те погледнат в очите при уволнение. Защо ли?Нима не го заслужава уволнения?Възползват се от бедноста и безработицата в България и се подиграват с младите хора!!!До така наречените им придобивки с който примамват хората не можеш да стигнеш а тези който са стигнали  нервната им система се е сринала защото няма никаква сигурност тази фирма.. не се знае кога ще те уволнят. С постоянни договори могат само богопомазаните (гъзомийниците) да се похвалят, обикновения работник винаги трябва да има и друг вариант защото не се знае кога ще остане без работа !!!Управлението им е под всякаква критика, докато са тези ''кадърни все висши същества''който мислят, че могат да управляват шнайдер (а може и за управление на кравеферма да не стават).Назначават млади хора туко-що завършили защо ли? Много по-малки заплати, нямат право на болнични и  бонусите който толкова подчертават при подписване на договорите!!!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 13.10.2013г. в 11:47
отношение -- няма данни --
в град София

Ходих на интервю в офиса на тази компания! От разговора по телефона с един младеж, останах с впечатлението, че е интелигентно момче. Но когато се видяхме наживо с младежа в мен се надигнаха сериозни съмнения относно това мое първо впечатление.


 


В първите няколко минути ми стана ясно, че прави интервю за дейност която той самия не познава, но се предполага да бъде мениджър на сервизни специалисти. Преди да отида на самото интервю упсях да проуча младежа – сменил е 5 или 6 позиции единствено и само в Шнайдер, като всички са били административни. Кое точно му даваше убеденост, че има представа от сервизна дейност това така и не разбрах. Истината, поне за мен е, че най-доброто от една компания може да се вземе за 3-4 години. Първият въпрос зададен ми от младежа беше изненадващ за мен: \"Каква заплата очаквате?\". Юнакът, чията визитка смачках още  в джоба си не беше казал и дума за задълженията на позицията, както и за това какъв регион се обслужва, все пак кандидатствах за field service engineer. Няма да коментирам, че на обявата не бе посочен въпросния регион, за който разбрах в последствие, ставаше дума за Македония , Албания , други подобни места извън страната. Започваме да се лъжем от самото начало...  Пишеш София в обявата, оказа се че от София тръгваш понеделник и се прибираш в петък, рядко се оставало през уикендите. Другото което ми направи впечатление беше, че въпреки часа който се бяхме уговорили, той първо звънна отнякъде по телефона на секретарките си да провери дали съм дошъл, след което дойде със закъснение.


Каква беше идеята да стоя и да го чакам това не ми стана ясно.


 


Много точно го е казал колегата – наистина си загубих времето там , а работещите в тази компания или не си ценят собственото време, и се чудят как да го запълнят, или наистина нямат представа какво значи сервизен инженер, и особено такъв, който да покрива определен регион. Един безработен французин взема 800 евро без да си вдигне краката от масата, а тези се бият в гърдите с големите претенции, че са френска фирма. И по какво се отличава работата на сервизния инженер на този, който е във Франция, и този който е в Македония. Само че заплащането по български. Моето впечатление е, че искат работата им да се свърши, искат човека да познава работата със съоръжения до 20 KV, искат да има и опит, но не искат да плащат. Само за информация на младия господин, който провеждаше интервюто, и на който не му запомних името : току що – завършил студент може спокойно да започне на 1000-1200лв., без да излиза от София, каквото заплащане предлага е сегашната ми компания, и в която работят над 300 човека, а аз като сервизен инженер с опит започнах на 1500. Да, не е върха на сладоледа, но за мен е добре като начало в тази компания, а и рядко пътувам извън София. Съжалявам единствено, че не го попитах той за колко пари би работил тази работа, но като се сетя, че неговия опит е чисто административен ми дойде наум нещо друго - сервизния инженер може да върши работата в офиса, но този който работи в офиса не може да върши работата на сервизния инженер.


 


Хубаво е, че са продавачи в този офис, но за качествена сервизна дейност се изискват умения и качества, с които се съмнявам, че тези хора са наясно. Няма да се учудя ако са придумали някой пенсионер от енергото, който и 300 лв да му дадат, пак ще е доволен.


 


Оценките си ще мотивирам по следния начин: заплащане, обидно! Опитът  да разбереш какво заплащане очакава човека с първия въпрос е знак, че имаш проблем със заплащането на труда на съответния специалист! Уважение: - аз поне не видях такова. Защото ако уважаваш труда на някого, се предполага да му заплатиш по съответния начин. Командировъчни също ми каза, че не се плащат, така че и от там си прецакан. В сегашната ми компания ми дават 20 лв/ден, ако отида от София до Пловдив. Фирмена сигурност - да, много е хубаво ако си нагласен да има кой да ти пази гърба и да те вземе във фирмата без грам стаж, веднага след завършването на техническия университет, е идеално. Лошо е, когато попаднеш на някой с опит, и го чувстваш като заплаха. Ангажираност - явно работа не липсва. Потенциал за развитие, вероятно има само ако си послушко, и има кой да те подпира, няма значение какво можеш, научаваш 20 високопарни фрази и повтаряш само тях. Местоположение - идеално! Стига целта ти да бъде пиене кафе, и да говориш заучени приказки, няма грешка в това отношение в която и сграда да си на бизнес - парка. Колеги - не мога да кажа нищо, не видях никой, който се занимава със сервизна дейност. Очакавах да си говоря с човек, който познава работата, за която търсят човек, а не просто с някой, който си стои в офиса. Тъй като съм работил и зад океана веднага разпознах лицемерните усмивки, макар и целта им да бе проява на учтвивост.


 Като ходих да си купувам кола преди време, автоджамбазина ми каза следното:


Един човек можеш да го разбереш колко е сериозен по парите които е готов да плати за една работа. Хайде със здраве, дано съм бил полезен, на онези, които мислят да се пробват там поне като сервизни инженери.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 05.07.2013г. събота в 20:05
отношение кандидат за работа
в град Пловдив

Мижи да те лъжем...


С тая шуро-баджанащина в завода не се надявайте на нещо сериозно.


Французите се напъват нещо свястно да спретнат обаче докато ги има селските вечеринки от европейски тип няма оправия.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 56 12345 По-стари »

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

88310 мнения за 7764 фирми!