Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 08.06.2014г. в 00:41
мнение от
отношение клиент

Ето как ни мамят ЕКО вижте повече на този адрес copy/paste


http://bit.ly/1kN4oiw

написано 07.06.2014г. неделя в 22:05
мнение от
отношение -- няма данни --

Бензиностанции ЕКО разреждат Бензина § Дизела с Вода вижте повече


 


http://bit.ly/1nrTr4K

написано 30.04.2014г. четвъртък в 16:33
мнение от
отношение настоящ служител
в град Пловдив

Аз искам да кажа,че дилърите нямат вина.Цялата работа идва от ония кретени от София.Айде сега да ми кажат,защо регионалните мениджъри и картови представители нямат униформи,както служителите,управителите и дилърите.... Изискват много а дават малко.Глобите са големи все едно служителите взимат по 1 000 лв заплата за да ги глобат 100 или 150,а защо не и 200??? Нашият шеф е добър спрямо нас а г-н Богдан си прави каквото иска и изисква много от служителите.Защо той не облече тяхната униформа,зимния панталон и дългия ръкав на 20 градуса температура,и да ходи с обувките....

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 11.04.2014г. събота в 10:07
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Внимание !!! Преди да започнете работа в някой клон на Еко -България ЕАД , се замислете до колко уважавате Себе си ! Изискванията в бензиностанциите се увеличават всеки месец , а натискът оказван върху служителите е огромен. Потъпкават се ПРАВАТА НА ЧОВЕКА .


Единствения начин по който е стимулиран служителя е чрез стрес и системен тормоз от страна на дилърите (за да си запазят хубавите зплати ) -> регионален мениджър - >изпълнителен директор ->търговки директор.Всеки си измива  ръцете с мениджъра над тях.


Примери за системен тормоз много ....заплатите са минимални глобите огромни.Дават бонуси,но са минимални на фона на заплатата и глобите , а изискванията за постигането много завишени  повечето случаи НЕ ЗАВИСЯТ ОТ СЛУЖИТЕЛЯ .Когато не бъдат постигнати целите се изискват писмени обяснения , защо е така , и ни държат отговорни -(т.е. ние сме виновни и  за демографския срив в страната и непосилните цени на горивата , нелоялната конкуренция ....за тях се сещам от първа ръка)! От горе на всичко очакват от служителя добро настроение -няма стимул бе хора какво настроение?!?!?!?


На всяка друга бензиностанция служителите работят с подобаващо работно облекло , но не и на ЕКО , в Еко ни карат да носим Зимни Обувки , и зимни екипи при температура на сянка 20 градуса! (Дрехите които уж ни пазят - се оказват наш враг).Обувките са тежки трудно подвижни и неотговарящи на номерата им -италянски но правени в България от някой служител тормозен като нас :) за 370 лв заплата в най добрия случай +70 лв и в най лошия - 300лв.и освобождаване !!!...има още...

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 09.04.2014г. четвъртък в 17:29
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Варна
в град Варна

Искам само да Ви кажа че информацията Ви на всички е мнооооооогоооо остаряла . Заплатите са по-високи вече освен това поне при нас до сега не е имало глоби от тайния клиент. Дилъра ни е най-страхотния шеф, който можете да си представите, колектива е страхотен и като цяло, ако човек не го мързи искарва страхотни парички. Аз лично Ви казвам ако имате възможност ЗАПОЧНЕТЕ в ЕКО, защото една голяма част от колегите ми са работили в ОМВ и от там са отвратени и идват при нас

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 13.01.2014г. вторник в 18:20
мнение от
отношение клиент

Искам да се оплача от един човек който се нарече дилър в бензиностанция ЕКО Хр. Ботев Пловдив той ме зареди и ми повреди колата защото обърка горивото името му е Чавдар Киров този човек беше пиян посред бял ден и имаше език на каруцар срамота, точните му думи бяха ами госпожо говорете по ясно и ме нахока след като ми напълни догоре резервоара с бензин, а колата ми е дизел, толкова ли е закъсала тази фирма, че взимат пияни селяни за дилъри които нямат никакво отношение към хората аз съм потресена... От служители разбрах, че със тях се държал по същия начин ругаел ги с най мръсните думи и ги сменял през 15 дена, затова и този ден нямало кой да работи и той  зареждал колите, ... изобщо се държал като преяло прасе нерез с подчинените си... Давал им заплати по 370лв но половината си ги взимал и така подчинените му работели по 12 часа почти за стотинки, жена му която била назначена от него изработвала схеми за източване на бензиностанцията по всякакъв начин, дори посягала на заплатите на подчинените си, парите от измамите прехвърляли на банкови сметки на роднините си.

написано 05.11.2013г. сряда в 00:32
мнение от
отношение настоящ служител

Искам да попитам някой може ли да ми обясни какъв е този "дилърски бонус",това са някакви пари който дилъра получава да стимулира всеки месец някои от служителите ли и дали има възможност дилъра да решева че най-много бонус заслужава той самия,чувал съм го от бивши колеги,но така е не можах да разбера и като прочетох тук на няколко места пак имаше писано за мистериозния дилърски бонус.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 26.04.2013г. събота в 20:11
мнение от
отношение клиент
в град Плевен

Искам да изкажа и моето мнение като клиент за същата безнинсотанция (плевен Еко пътя за ловеч).Много лошо впечатление имам от служителя Николай ( не му знам фамилията,но май е само 1 )всеки път когато зареждам там се кара с някой клиент...гледа те като все едно си му изял десерта... а и всичките му колеги на колонките който съм питал за него се оплават от него ...

написано 05.04.2013г. събота в 10:59
мнение от
отношение клиент
към обект/отдел Плевен
в град Плевен

Преди няколко дена зареждах на бензиностанция Еко в Плевен, която се намира на пътя за излизане от града към Ловеч. Имах служебна среща в Ловеч и си бях преценил всяка минута време, за да съм в точния час на уговореното място.Естествено бях предвидил и време за зареждане на гориво. И представете си удоволствието, което изпитах от зареждането....Колонките почти винаги са с чакащи коли за зареждане, което не е проблем, защото го бях предвидил това, но се оказа ,че на шестте колонки има само един обслужващ колонките!!!! Последствията са познайте...... изнервящи се чакащи клиенти! Предположих, че има основателна причина за това, но и вътре работеше само едната каса. Имаше направена вече опашка с потропващи крак хора, предполагам закъсняващи вече като мен....Часът беше 16,45ч , според мен пиков час за зареждане и нормално да са с повече персонал, но изненада беше, когато дочух коментар, че когато са една двойка на работа е винаги така по това време, защото ходели да си прибират детето от училище.Е това вече е прекалено! Знам, че детските градини работят до 19,00ч! Щом за мен не е проблем да си взимам детето към 18,30 значи и за тях не би трябвало да е!С какви превилегии са тези служители мен не ме интересува, но би трябвало управляващите да се заинтересуват, защото заради  лични интереси на служители, се пренебрегват интересите на клиентите. Последствията от зареждането за мен бяха почти катастрофални......... След дългото чакате за зареждане на автомобила, изчакването за фактура аз бях вече с десет минути закъснял в моя план за време. Предположих, че ще компенсирам тези минути с малко по- бърза скорост и познайте...... спряха ме от КАТ! Издържах с овладяно притеснение и тяхната проверка, те също си вършат работата (поне са на работа, за разлика от служителите в Еко).И резултата от всичко това беше: пристигнах за важната за мен среща със закъснение от около половин час при клиент, който вече едва се сдържаше на мястото си от чакане, и определено беше напрегната вече обстановката. Сделката се провали, защото вече клиента ми закъсняваще в неговия си график и мен ме претупа за времето, което си е определил предварително, което е нормално за човек, планирал времето си........ Според мен беше излишно да изпадам в подробности защо и какво ми е попречило да съм пристигнал на време, но не е излишно да го споделя ТУК! Дано това се прочете от хора, които се интересуват от Бензиностанции Еко! Горивото е хубаво, персонала е учтив и внимателен, специално в онзи ден момчето и момичето, които явно са потърпевщите от превилегиите на колегите си правеха всичко възможно да обслужат клиентите възможно най- бързо, но работа за осем ръце не може да се свърши от четири........Лично аз мисля да не зареждам повече там защото за мен е важно да не ми се променя планувания гафик. Дано управляващите на Еко Плевен се позамислят за това, кое е по- важно клиентът да си тръгне доволен и с усмивка или да си тръгне с нетърпение и да не се обърне повече към тази бензиностанция!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 111 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

83234 мнения за 7262 фирми!