Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 13.11.2014г. петък в 06:01
мнение от
отношение настоящ служител

Имам много познати/ приятели, които работят в контактни центрове и 60к изглежда като една от по-нормалните фирми. Да, в Sutherland и HP плащат повече (Call Point/ Telus по-малко), но в 60к (поне в моя проект) никой не те следи кога ходиш до тоалетна, не ти трябва разрешение да си в почивка и тн. Колегите и атмосферата са най-хубавото нещо. Заплащането е добро (заплатата се качва всяка година), може да се взимат бонуси (наистина може ако си агент и си вършиш работата, а не висиш във фейсбук).  Хора винаги се търсят с езици и често се наемат без опит (ако сте живели в чужбина, това се смята за предимство). Офиса работи 24 часа, смени има всякакви. Всеки проект е различен, и като хора, и като условия и като пари. Понякога шанс се дава и на пълни малоумници заради добър език например (HR отдела не е от най-блестящите), така че ако имате малко мозък, вероятно ще си намерите мястото тук. 


Проблемът, който мисля, че всички подобни фирми имат, е желанието на мениджмънта да угоди на чуждестранните клиенти. Вярно, те плащат в крайна сметка, но затова и таргетите се увеличават непрекъснато, поставят се всякакви изисквания от днес за утре и в крайна сметка българите винаги са виновни, защото на някой костюмар му е щукнало нещо. Общо взето, никой не се застъпва за своите, а гледат да изпълят изискванитя, даже и да е непосилно. Тъжно е, че това в момента е най-добре заплатената индустрия (като изключим ИТ) и сме кажи речи без много избор, но това няма нищо общо с тази конкретна фирма.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 05.11.2014г. четвъртък в 11:08
мнение от
отношение -- няма данни --

Наемат ли служители в момента?

написано 05.11.2014г. четвъртък в 09:23
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел Томас Кук
в град София

60к има големи амбиции за развитие, но все още е далече от конкурентните фирми на пазара и като развитие, и като заплащане. Ако си търсите фирма, в която потенциалът ви ще бъде оценен, а и ще получавате добро заплащане, НЕ избирайте 60к. Относно проекта Томас Кук- изключително некомпетентен мениджмънт! В целия проект царят лицемерие и интриги. Тийм лидерите на сейлс екипа се груби и нямат и най-малката представа как се менажира екип. Един от тях се занимава единствено с любовните си авантюри във фирмата (дори когато имаше семейство), което се толерира от мениджъра на целия проект. наскоро бяха обявени 2 нови позиции - за старши агент в 2та екипа и тийм лидер в сървис. Интересното беше, че седмици преди да обявят спечелилите те бяха известни на всички. Назначиха 2 момиченца с доста съмнително реноме, готови за 100 лв да предлагат услуги от всякакъв тип. Особено скандално беше назначението на момичето от сървис екипа. Тя е известна единствено с безбройните си сексуални авантюри сред колегите си! Пренебрегнати бяха много по-компетентни и кадърни хора, което доведи до масово напускане. Мен лично ме отврати поведението на мениджъра на целия проект, която е жена! От нея не съм очаквала да толерира по толкова открит и грозен начин назначаването на протежетата на тийм лидерите. По този начин тя загуби уважението и доверието на останалите служители. Добре си помислете преди да приемете позиция в проекта Томас Кук.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 13.10.2014г. вторник в 11:39
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел където-там
в град София

Позледното мнение е:


1. Дискриминативно - дори да има такива хоре, те са хора с права като всички останали. СПИН не се предава толкова лесно и най-вероятно всеки е имал допир с болни без дори да знае. От друга страна явно IQ-то на Мая не е особено високо. От любопитство, да не е от съкратените български проекти?


2. Невярно- картоните се преглеждат редовно и няма случай на болен от СПИН. Дори да имаше не смятам, че това е работа на въпросната Мая.


Ако Мая таи злоба, има комплекси, иска да саботира или просто е простичка това не е правилният начин да сложи прът в колелата на добре позната и уважавана фирма. Майче, ако това ти е проблема и смяташ, че си рискуваш живота стой си у вас. Хора като теб не ни трябват.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 11.10.2014г. неделя в 20:39
мнение от
отношение -- няма данни --

В един от отделите на фирмата, за който се търсят винаги хора има поне двама човека със СПИН, информацията е от директния източник, рискът е сериозен и реален. Вярно, че от тази болест вече не се умира за една седмица и е трудно да се заразиш, но за сметка на това води до достатъчно други усложнения. Помислете добре дали си заслужава да си излагате живота на опасност за едната работа.

написано 01.10.2014г. четвъртък в 22:41
мнение от
отношение -- няма данни --

Как е в Security escapes. Интересува ме менудвмънта , стрес, натоварване, възможност за развитие/

написано 04.08.2014г. вторник в 13:07
мнение от
отношение бивш служител

Ами разбира се,че зависи  в кой проект сте !Българските проекти колкото и да се опитват да ги изкарат готини са много зле откъм заплащане и отношение.За другите-Сийътуейв например е сносно откъм пари,но пък има голяма шуробаджанащина и това неминуемо дразни и мотивира хората да се махат;)...Сфинкса си знае!В уж много успешният проект Зумба положението е подобно,само че там някакви си кв...и са се взели много насериозно и  кадърните хора отадвна се махнаха,така че карат на изпарения.За томас кук и ибей положението е смотан мениджмънт,хора,които не си дават зор за малката заплата и така посредствено минават дните.Драмата е в Скай,там 2/3 от  хората се махнаха заради ниско заплащане в сектора и естесвено некадърен мениджмънт!Успех на кандидатите!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 20.06.2014г. събота в 22:13
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Български проекти
в град София

Коректни работодатели, заплащане на време, уникална атмосфера. Ако сте се лутали в повечето места за работа-с тази те не могат да се сравняват. Заплащането е много добро, спрямо това, че седиш по цял ден пред компютър и усъвършенстваш изкуството да продаваш и да говориш с хора(поне в проекта който се намирам аз). Има всички екстри, добра атмосфера, като първото от тях е страхотни колеги. По-високо поставени лица като тийм лидъри и мениджъри постоянно те питат дали всичко е наред, ако не се справяш винаги ще ти помогнат и обърнат внимание.Възможност за изграждане на кариера и разбира се дългосрочно приятелство. Всички за усмихнати и идват с удоволствие на работа. Няма да ми стигне ден да напиша плюсовете. Но ако сте мързелив и некачествен боклук, който мрази да работи и да ходи на работа, тогава това не е за вас, като първата причина е, че не го заслужавате. Там българското робско мислене приключва още с влизането ви в сградата.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 13.06.2014г. събота в 18:31
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел eBay
в град София

Като бивш служител на фирмата до преди 6 месеца, ще кажа мнение за неща , за които се сещам на случаен принцип. За краткия си престой там забелязах няколко неща , много зависи в кой отдел ще попаднеш. Аз конкретно бях в новосъздаден тийм по нов проект , като таргета , който изискваха от Израел беше непосилен , първо заради адски слабите сървъри и проблемното стартиране на софтуера. Хубавото нещо беше , че конкретно двамата директни мениджъри Краси  и Лили,  се опитваха да договорят най-минималния възможен таргет и това помагаше на двете страни. Дали това беше , защото са добри лидери или защото и тяхната заплата зависеше от това , не знам. Имайки в предвид , че е нов проект , по малко и от двете е моето мнение. С двамата мениджъри никога ама никога не съм влизал в пререкание , не са ми правили забележки или да са показвали открито недоволство  и то не само аз или към мен, през 99% от времето сме работили под патронажа на Лили и тя винаги се е отзовавала и помагала. За заплащането да кажа няколко неща , заплатата идваше с точност до минутата , имаш ваучери от 50 лева всеки месец , които без проблеми си позлваш през месеца за хапване , когато си поръчвате храна или нещо подобно. Атмосферата в офиса беше добра , има си кухня , където можеш да обядваш , да избягаш за 5 минути от компютъра и прочие. От бонуса никога не са ми разяли , независимо дали си покривам таргет-а или не. Имаше коледно парти , на което не отидох , но всички бяха доста доволни , включително се раздаваха парични награди за най-креативни костюми. На Хелоуийн , също раздаваха парични награди за най-креативни костюми. Цялата работа е в кой тийм ще си , има хора цял ден киснат във фейбук , други цял ден бачкат , въпроса в някои екипи беше да си си свършил поне наполовина добре работата и нямаха претенции към теб. Като цяло най-лошото нещо , което ми направи впечатление беше , че никой нищо не искаше да направи по въпроса със сървърите , защото доста често е имало случаи аз почвам работа в 9.00 , сървъра ми тръгва в 10.30 , после си пишеш за колко време каква работа си свършил и аз ако съм можел да свърша нещо за 30 минути го пиша , че съм го работил 2 часа, тия в Израел виждат и недоволстват. Най-лошото беше , че от Израел ти поставят една задача , до обяд си с нареждане да я зарежеш почваш втора и гониш таргет по нея като за цял работен ден и шефовете нищо не казваха на хората от Израел , опитваха се всячески да спасят положението , включително и Лили е работила с моя екип , за да може да се покрие таргета , вместо да обясни на горния етаж , че е физически невъзможно. Нейният проблем беше , накрато може да си го обясните с Orange juice test , което в нейния случай беше 50/50 , хубаво и лошо. Като цяло съм доволен , НО всички колеги , които останаха след мен са много разочаровани , чувал съм потресаващи работи , които не искам да споделям  , изкарваше извън нерви. За хората , които са недоволни или няма да се съгласят с моето мнение или ще кажат , че съм някой от шефовете или , че съм платен или ме припознаят с техен колега , който все още работи там и пише положителен коментар нарочно , за да се подмаже и прочие , е уви не съм. Със сигурност ако някой си направи труда да сподели какво е преживял той , за неговото прекарано време във фирмата , ще чуете лоши неща , които може и да са вярни.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 21 123 По-стари »

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

86125 мнения за 7534 фирми!