Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 07.11.2014г. събота в 16:54
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел Магазинна Мрежа
в град София

Здравейте,


В магазинната мрежа те хвърлят направо да се учиш като гледаш и слушаш колегите. Има обучение, но след месец, тъй като ресурсите, които се влагат в служителите са големи. Заплащането 650 бруто в София, в провинцията е по-малко. Да, има таргети, които трябва да се постигат. ако искате да избегнете дудненето от Управител е по -добре да се напънете и да ги хванете. В зависимост от таргетите, които сте постигнали можете да достигнете до бонус 1000лв. Осигуряват на пълната сума, която изкарате заедно с бонуса,ваучери за храна, за гориво, здравно осигуряване и т.н. За хората, които им се работи и имат желание да се развиват нещата се получават.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 29.10.2014г. четвъртък в 16:42
мнение от
отношение бивш служител
в град София

Ужас ...  два кошмарни дни,управителката се държа много лошо.Обучение нулево.Гледаш как трябва да лъжеш хората.На интервюто ти казват,че ще работиш на 8 часа ти работиш на 9 и оставаш и след работа.Нямаш фиксирана почивка 10 минути да се нахраниш.Много е важно кои те обучава и как се държи с теб.

написано 15.10.2014г. четвъртък в 16:48
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел магазин GLOBUL
в град Русе

Твърдо заставам зад компанията! Служител съм от 6 години и стандарта ми на живот се покачи тройно. Развих уменията си за дикция, бизнес диалог, технически, продажбени и социални умения. 

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 02.10.2014г. петък в 21:19
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Call center
в град София

Впечатление: Лошо. Много лошо. Слаб HR персонал.


Не стигнах до интервю дори.


Причина: Защото е...


... НЕНОРМАЛНО да отидеш навреме на интервю за работа и HR персоната да не се появи близо 30 мин. след първоначално уговорения час (да бъда точен - 25 мин., след което в последна сметка си тръгнах).


НОРМАЛНИ реакции в такъв тип ситуация:


- наред с естествено полагащото се извинение на теб като кандидат за работа, съответният HR или човек от компанията би трябвало да те уведоми, че поради едни или други причини интервюто ще се забави (а не да седиш в нищото и да се чудиш: "wtf?")


- би трябвало да ти дадат възможност поне да поседнеш някъде или от куртоазия чаша водица да ти предложат (а не като сопол да стърчиш в някое си фоайе)


- би трябвало да те помолят да дойдеш в конкретен нов час или дори на друг ден (а не на охраната и рецепционистите да им става неудобно, че предвид уведомлението направено от тях за пристигнал човек с насрочено интервю, все пак никой от отговорните не се появява и дори не загатва за своето скорошно появяване)


Би трябвало. Leider nicht.


Извод: Може би на някои настоящи или бъдещи кандидати за работа в Глобул, мотивите за негативната ми оценка по-горе, ще им се видят дребнави. Тяхна воля. Но по мое скромно мнение е абсолючно НЕДОПУСТИМО такъв тип поведение (всъщност липса на каквото и да е в случая). Под достойнството на един високо ценящ себе си кадър (ако ще в сектор "Чистота" да е) трябва да бъде неспазването на уговорен час за интервю. Неетично е. И в крайна сметка, аз не бих искал да работя в компания, която още в началната фаза се държи по начин така далеч от професионалните норми и чиито отдел, отговорен за назначаването и откриването на нови ресурси, не е схванал значението на собственото си заглавие, което упоменава типа ресурси: ЧОВЕШКИ.


Успех на всички!И не забравяйте последната дума в горния абзац. Както по линия на другите, така и по линия на себе си. Още една една дума. Две. Наистина последни. Достойнство. Себеуважение.

написано 19.09.2014г. събота в 16:30
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Счетоводство
в град София

Много съм разочарован от отношението на фирмата към кандидатите за работа. Ходих на тест и обещаха да се обадят или да пуснат един имейл, за да се знае дали си одобрен или не, а вече 2-ра седмица нито вест, нито кост. Супер некоректно според мен....

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 26.07.2014г. неделя в 00:04
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

От няколко месеца съм в Глобул и съм доволен от компанията като работодател. Норвежците въвеждат нова култура на управление, която мотивира служителите. Има добри социални придобивки. Има регулярни обучения на персонала. За пръв път бих препоръчал компания, в която работя.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 30.06.2014г. вторник в 22:32
мнение от
отношение кандидат за работа
в град Варна

може ли някой да каже какви за условията в магазините.какви са регионалните и зоналните.идвам от др оператор и там всички е щуробаджанащина.регионални я братовчед на бившата директорка, а зоналния приятел на сегашния директор

написано 01.06.2014г. в 17:20
мнение от
отношение -- няма данни --

Споделете нещо за стажантската им програма? Какво е заплащането, отношението, дейностите?

написано 29.05.2014г. петък в 15:12
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел Call Center
в град София

Да ви разкажа и аз малко за така прехваления работодател Глобул/Космо България Мобайл. Аз работих в Бизнес парк София в кол центъра в продължения на 5 години. В началото нещата бяха отлични като заплащане и условия, не толкова като отношние. Уви година след година зпочнаха да вървят все надолу и надолу. Стигна се до момент, в който работата растеше неимоверно с всяка година, персонала намаля двойно, а заплатите си оставах все същите. Отношението също сериозно се промени към хората, естествено към по-лошо. Четох коментарите на потребител Иванова от Варна по долу. Трябва да ви кажа,че думите и са АБСОЛЮТНА ИСТИНА. Във София е абсолютно същото. Само таргети, таргети и таргети. Работа по цял ден без почивки дори за обяд, постоянни събрания и заплахи, раздаване на молби за  напускане и какво ли не. Ако кандидатствате в Глобул имайте предвид, че това е ГАДНА РОБОВЛАДЕЛСКА ФИРМА. И не се шегувам и преувеличвам. Много от моите бивши колеги напуснаха, част от тях със здравословни проблеми заради огромния стрес. Ако решите да работите там да знаете за какво да сте подготвени. Няма да получите нищо друго освен яко бачкане, ниска заплата и отвратително оношение от тиймлидери и мениджъри. И в момента се, чувам постоянно с бивши колеги и си говорим. Нещата не само не са се променили ,а продължават да се влошават. Повечето не напускат, т.к. трудно намират друга работа и повечето имат заеми, семейства и т.н. Който, успя да си намери работа като мен мигновено напусна. Аз бях от хората, които по-често надигаха глава срещу несправедливостите там и естествено бях недолюбван от така наречения мениджмънт - също мотив да напусна. Така, че драги бъдещи РОБИ помислете преди да опитате!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 344 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

86213 мнения за 7546 фирми!