Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 11.12.2014г. петък в 17:09
мнение от
отношение -- няма данни --

ВАУЧЕРИТЕ ,които преди се зареждаха с 10 лева и важаха за година напред ,като от десетте лева не се одържаха средства  при зареждане ,сега трябва да зареждаш на всеки два или три месеца с по 6 или 10 лева ,в зависимост от това за колко време ще  искаш да ти се продължи срокът на валидност .След изтичане на този период веднага парите останали по сметката ти стават 0 ,а при зареждане веднага ти одържат и 2.50.Това тяхното минава всякаква граница.Не стига че при зареждане губиш 2.50 на момента ,но и в края на срока на зареждане ти отнемат неизговорените средства.При закупуването на Ваучер преди с глобул нямаше такива условия  ,нечовечни са  от тази новата теленор.Това потъпква  човешките права ,защото неизговорените средства Не трябва да ги губиш.Това е ужасната компания ,която сменя условията в полза и единствено на себе си.Принуждават те да заредиш в кратък период от време ,а веднага след това ти одържат 2.50 ,а след изтичане на този кратък период от два месеца губиш и останалите средства.Това е НЕЧОВЕЧНО.При глобул беше къде къде много по-добре зареждаш за 10 лева ,ваучерът ти се подновява за една година и с десетте лева можеш да ги ползваш през този период,когато решиш.Накрая на периодът ако случайно си забравил да заредиш или не си могъл ,ти се връщаха останалите средства.Теленор е ужасна компания потъпкваща човешките права.


 


 


Преди два дни дойде тяхната еднократна оферта ,при която ако заредиш за 10 лева ,ти дават бонус от 2 лева и срокът на картата ти се подновява с година.Това което спестиха е ,че  при зареждането веднага ти удържат 2.50 лв ,като тези пари ги оправдават с незначими минути ,които са с валидност две седмици ,но и с това че три месеца след това зареждане ще загубиш всички останали средства по-картата.Останалият период няма да имаш нито стотинка в картата.Тоест това унищожава всякакви човешки права.Губиш парите си ,без да си ги изговорил.Ето каква е целта на теленор да вземе и неизговорените средства ,да не говориме че това което взема също не отговаря на изговореното,но  го оправдава с  минути ,които определено са ти излишни.Ужасни са от теленор.Решиш да се обадиш на петия месец и ако преди това не си се обаждал с глобул  знаеше че десетте лева са си там ,сега трябва да ходиш да зареждаш на три месеца или да останеш без мобилна връзка.Това е повече от ужасно което правят тези от теленор.Промениха условията по ваучерите с глобул и сега условията са несъответстващи на принципа говориш - плащаш ,неговориш неплащаш ,сега и да неговориш ще ти одържат всичко на третия месец и ще го загубиш ,ако решиш да се обадиш в рамките на  останалите месеци до края няма да имаш с какво  в картата,защото ще са изсмукали парите без да си ги изговорил.А и са увеличили стойността на разговор с другиге,откъдето пак печелят ,без да обърнат внимание на това ,че винаги трябва да имаш средства да се обадиш ,ако това се наложи и трябва да знаеш че може да разчиташ на моб.телефон ,ако знаеш че е валидна една година .Това е човешко право а вашето е злоупотреба с това че сме се съгласили да бъдем абонати на глобул ,с техните условия .Вашите са ужасни .Дано все повече абонати решат да се откажат от тези неизгодни  условия.Тоа са промените които правят и начинът по който споделят за част от условията ,без да кажат и останалата част ,която се оказва неизгодна.Хубаво дават за 10 лева и два бонус ,но впоследствие се оказва ,че ще си ги вземат 2.50 ,ще ти дадат неизгодни минути ,за период за който е ясно че няма да ги изговориш ,а и  след три месеца ще загубиш всички пари по картата.Това трябваше да бъде споделено ,но се скри от теленор .Не бъдете абонати на компания ,която не е искрена към клиентите и ги поставя след свършен факт.

написано 03.12.2014г. четвъртък в 16:43
отношение -- няма данни --

хората си изкарват така парите агитират ако отидеш вземат процент какво се учудваш

написано 01.12.2014г. вторник в 20:33
мнение от
отношение клиент
към обект/отдел клиенти
в град София

Здравейте,


  Клиент съм на Глобул вече Теленор от доста време, но много започна да ме дразни това със поканите за промоции и подновяване на договорите. Постоянно звънене, няма събота няма неделя. От всички офиси звънят и те канят, ела тука, ела тука. Много е досадно. Имам карти на Виваком, а преди на М тел, веднъж не са ме притеснили за подновяване ама тия нямат спирачки. Има ли вариант да се спре това ????? Ако няма как да се прекрати досаждането ще се разделим. Някой има ли същия проблем и как се е справил с него ?

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 12.11.2014г. четвъртък в 22:05
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Търговски
в град София

Този с дикцията ме сцепи от смях.Бил подобрил.Къде бе колега ги подобри,какви оценки имаш годишни и текущи от обучения?ДИКТЪР ИЗПУШИЛ

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 07.11.2014г. събота в 16:54
мнение от
отношение бивш служител
към обект/отдел Магазинна Мрежа
в град София

Здравейте,


В магазинната мрежа те хвърлят направо да се учиш като гледаш и слушаш колегите. Има обучение, но след месец, тъй като ресурсите, които се влагат в служителите са големи. Заплащането 650 бруто в София, в провинцията е по-малко. Да, има таргети, които трябва да се постигат. ако искате да избегнете дудненето от Управител е по -добре да се напънете и да ги хванете. В зависимост от таргетите, които сте постигнали можете да достигнете до бонус 1000лв. Осигуряват на пълната сума, която изкарате заедно с бонуса,ваучери за храна, за гориво, здравно осигуряване и т.н. За хората, които им се работи и имат желание да се развиват нещата се получават.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 29.10.2014г. четвъртък в 16:42
мнение от
отношение бивш служител
в град София

Ужас ...  два кошмарни дни,управителката се държа много лошо.Обучение нулево.Гледаш как трябва да лъжеш хората.На интервюто ти казват,че ще работиш на 8 часа ти работиш на 9 и оставаш и след работа.Нямаш фиксирана почивка 10 минути да се нахраниш.Много е важно кои те обучава и как се държи с теб.

написано 15.10.2014г. четвъртък в 16:48
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел магазин GLOBUL
в град Русе

Твърдо заставам зад компанията! Служител съм от 6 години и стандарта ми на живот се покачи тройно. Развих уменията си за дикция, бизнес диалог, технически, продажбени и социални умения. 

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 02.10.2014г. петък в 21:19
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Call center
в град София

Впечатление: Лошо. Много лошо. Слаб HR персонал.


Не стигнах до интервю дори.


Причина: Защото е...


... НЕНОРМАЛНО да отидеш навреме на интервю за работа и HR персоната да не се появи близо 30 мин. след първоначално уговорения час (да бъда точен - 25 мин., след което в последна сметка си тръгнах).


НОРМАЛНИ реакции в такъв тип ситуация:


- наред с естествено полагащото се извинение на теб като кандидат за работа, съответният HR или човек от компанията би трябвало да те уведоми, че поради едни или други причини интервюто ще се забави (а не да седиш в нищото и да се чудиш: "wtf?")


- би трябвало да ти дадат възможност поне да поседнеш някъде или от куртоазия чаша водица да ти предложат (а не като сопол да стърчиш в някое си фоайе)


- би трябвало да те помолят да дойдеш в конкретен нов час или дори на друг ден (а не на охраната и рецепционистите да им става неудобно, че предвид уведомлението направено от тях за пристигнал човек с насрочено интервю, все пак никой от отговорните не се появява и дори не загатва за своето скорошно появяване)


Би трябвало. Leider nicht.


Извод: Може би на някои настоящи или бъдещи кандидати за работа в Глобул, мотивите за негативната ми оценка по-горе, ще им се видят дребнави. Тяхна воля. Но по мое скромно мнение е абсолючно НЕДОПУСТИМО такъв тип поведение (всъщност липса на каквото и да е в случая). Под достойнството на един високо ценящ себе си кадър (ако ще в сектор "Чистота" да е) трябва да бъде неспазването на уговорен час за интервю. Неетично е. И в крайна сметка, аз не бих искал да работя в компания, която още в началната фаза се държи по начин така далеч от професионалните норми и чиито отдел, отговорен за назначаването и откриването на нови ресурси, не е схванал значението на собственото си заглавие, което упоменава типа ресурси: ЧОВЕШКИ.


Успех на всички!И не забравяйте последната дума в горния абзац. Както по линия на другите, така и по линия на себе си. Още една една дума. Две. Наистина последни. Достойнство. Себеуважение.

написано 19.09.2014г. събота в 16:30
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Счетоводство
в град София

Много съм разочарован от отношението на фирмата към кандидатите за работа. Ходих на тест и обещаха да се обадят или да пуснат един имейл, за да се знае дали си одобрен или не, а вече 2-ра седмица нито вест, нито кост. Супер некоректно според мен....

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 348 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

86791 мнения за 7609 фирми!