Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 28.06.2014г. неделя в 01:13
мнение от
отношение клиент
в град Пловдив

Пътувам редовно по линията Пловдив-Шумен от известно време смениха шофьорите и съм много доволна автобуса няма закъснения даже има време и за по големи почивки,което за нас пътниците е много добре.Единствено не ми харесва,че на курс по три пъти ни проверяват някакви си който по този начин ни притесняват,особено когато се връщам от Шумен имайки предвид ранния час (повечето от пътниците си подремват).Създават дискомфорт!!!Не е нормално по три пъти да ни проверяват,защото все пак аз съм си закупила билет за този автибус и след като съм в автобуса и съм тръгнала от крайна спирка значи имам билет иначе няма как да съм в този автобус.Много моля обърнете внимание на господата проверяващи,който всъщност незнам дали изобщо имат ли право да ни проверяват?

написано 29.04.2014г. сряда в 00:53
мнение от
отношение клиент
в град Шумен

Не мога да разбера защо сайт,който е посветен на трудово-правните ангажименти между работодатели и служители се превръща в място за оплаквания и рекламации на клиенти? Моля,недоволните да си насочат енергията към сайтова от сорта на bg.mama или във всевъзможните форуми,в които се прелива от пусто в празно.Моля,модераторите да вземат отношение по въпроса.

написано 27.04.2014г. в 11:23
мнение от
отношение клиент

Моето първо пътуване до София с Юнион инкони.


На 25.04.2014г ми се наложи да пътувам до София,закупих си билет за автобуса който тръгва от 6.00ч от Бургас с връщане на другият ден 26.04 от 15.30ч


Още при пристигане на автогара юг в Бургас ушите ми бяха принудени да чуят няколко гръмки български псувни.След като  техният поток секна започна пътуването ,за мое щастие то мина добре.Щастлива ,че всичко е наред слезнах в София приключих с ангажимента си и на другият ден в указаният час бях на автогарата в София за обратното си пътуване.


Този път не беше никак добре.След като се настанихме  се оказа ,че автобуса е полупразен ,а ние седяхме натъпкани по двама на тесните седалки ,междинната спирка беше само една Стара Загора и после Бургас.


Няколко минути след като потеглихме се преместих на свободна седалка -все пак ни предстояха близо 5часа път.


Автобуса бе ужасно шумен,но не стигаше е това ами и шофьора  говореше доста често по телефоне естествено без нужното устройство"Свободни ръце".


Още с потеглянето от София шофьорът отвори прозореца и на един от сфетофарите на нашата иначе Европейска столица щумно и звучно се изхрачи.Къде попадна звучната храчка не се чу-дали се преземи  през някой отворен прозорец в друга кола или се залепи на стъклото на друг автомобил не стана ясно.


След около 10мин .шофьора приключи с личният си разговор като през това време ловко жонглираше с мобилният си телефон и волана.


Спряхме в Стара Загора обяви 20мин почивка,след нейното приключване автобуса се беше поизпразнил още,качиха се само няколко човека и така отново полупразни се отправихме към Бургас,но преди това шофьорът ми заяви ,че на втората седалка не можело да се седи-чудно защо?Въпреки всичко тихо и кротко се изместих назад в автобуса след втората врата,тъкмо се зарадвах ,че ,свиренето от горният люк няма да се чува така осезаемо назат и започна дрънчето -на кафемашина,на някакъв оставен бургас с остатъци от кафе,май с него беше затисната кафемашината, всичко подскачаше и дрънчеше.Не стига това ами и от тавана висеше половина тапицерия.Абе грозна картинка,некомфортно пътуване,и страховито обслужване.


В крайна сметка тези хора получават заплата,каквато и да е тя, им се дава ,за  да спазват някой правила-като култура на поведение,етика,добро отношение към клиентите си


НЯМА ДА ПЪТУВАМ С ТАЗИ ФИРМА ОТНОВО.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 16.04.2014г. четвъртък в 13:58
мнение от
отношение клиент
в град Аврен

Бих казал, че както работника трябва да си свърши работата и ако не си получи заплащането - може да напусне, така и фирмата , като не харесва работата на работника може  да го уволни, а не да не му плаща. Това е балканско отношение да се чака или да се задлъжнява. Такива са обаче повечето фирми в страната - наред с Ивконито. И рейсовете - стари , и служителите- неприятни , и управата им - елементарна. Не стават да се вози човек с тях.

написано 12.03.2014г. четвъртък в 19:50
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Администрация
в град София

В отговор на инженерът


Уважаеми господине, за когото съм повече от сигурна, че сте настоящ служител на Юнион Ивкони. Вие сте напълно прав, че отивайки навреме на работа и свършвайки навреме с възложената ви работа вие очаквате същото и от страна на работодателя - навременно изплащане на трудовото ви възнаграждение. Но познавайки хората, работещи във фирмата, всеки смята, че е незаменим, че се скъсва от работа, а накрая къде получава жълти стотинки за безценния си труд а и със закъснение. Но критерия за свършена работа, се определя самосиндикално - всеки сам за себе си. Но добре свършена работа няма, отговорност - групова, т.е никаква. Така, че каквото даваш, това и получаваш. С това безхаберие биеш и по вече разклатения имидж на фирмата. 


Но да са живи и здрави г-н Константинов и г-н Любенов за да работят за подобряване имиджа на фирмата и подобряване условията на труд!

написано 06.03.2014г. петък в 14:45
мнение от
отношение -- няма данни --

Хубаво е да се знае, че има забавяне на заплати, за да не се лъжат хората и да кандидатстват за работа.


Или какво - става проблем, че излиза наяве некоректността на работодателя?


На кой какво му прави чест не мисля че някой тук има право да дава оценки. Както служителите са отишли на време и са си свършили работата, така работодателя е длъжен да им плати НАВРЕМЕ. А дали някой ще си тръгне или не си е негово решение.


 

написано 05.03.2014г. четвъртък в 23:17
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Администрация
в град София

Уважаеми колеги!


Не Ви прави чест непрекъснато да коментирате закъснението на работните заплати . В крайна сметка всеки има право на личен избор и когато има некоректно отношение към него от страна на работодателя в частта с нередовно и ненавременно изплащане  на трудово възнаграждение всеки може да сложи край на това и да го смени с друг по коректен.


Но май не Ви стиска. Знаете способностите си, а също и пазара на работна ръка. Защото на друго място може да получаваш и повече, но и ще имаш и ще поемаш отговорност за свършеното или за несвършеното. И работното време ще бъде с КПД на макс. Така, че дайте да мрънкаме по-малко и да ни остане време и да поработим!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 03.02.2014г. вторник в 12:26
мнение от
отношение шубе го/я е и не казва!

абе тези от юнион ивкони няма ли изплащат вече заплати на работниците си че ми омръзна да слушам как нямали пари и им бавели заплатите. все пак и те семейства хранят. а уж голяма фирма..........!?

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 24.09.2013г. сряда в 13:21
мнение от
отношение кандидат за работа
в град София

Какво представлява позицията диспечер-вътрешни линии? Какви са смените и приблизително каква чиста заплата се получава за тази позиция? Благодаря

Показани мнения 1 - 10 от общо 287 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

83232 мнения за 7262 фирми!