Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 16.12.2014г. сряда в 23:04
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел lidl
в град София

Явно на фирмата не е от тези , които ще раздадат коледни бонуси !!! За служителити "Роби пак голямо и грозно нищо ?!? И изискват без никаква мотивация и стимул !!!!!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 13.12.2014г. неделя в 20:27
мнение от
отношение настоящ служител

ТАЗИ ТОНЧЕВА НА КОЙ ГРАД Е ? ИНАЧЕ НЕ Е ПЪРВАТА КОЯТО Е ПРАВИЛА СЕКС С НАЛБАНТОВ .ВСЕКИ В РЕГИОНА КОЙТО ПИТАТЕ ЩЕ ВИ КАЖАТ ЕДНО ИМЕ -- ПЕЙКОВА -ХАРМАНЛИ .ВСИЧКО Е СЕКС И ВРЪЗКИ ,НО РАНО ИЛИ КЪСНО ИМ ИДВА ВРЕМЕТО .ПСУВАШЕ КАТО НЯКОЙ ТИРАДЖИЯ И Е РАЗПЛАКВАЛ ДОСТА ЖЕНИ .

написано 11.12.2014г. петък в 15:43
мнение от
отношение настоящ служител
в град Кърджали

Сега е ред на Валя Тончева Централата трябва да знаят че тя стана управител благодарение на секса си с Сираков и Налбантов Отделно че се държи изключително грубо с персонала

написано 10.12.2014г. четвъртък в 15:47
мнение от
отношение настоящ служител

КАКВО СТАВА ?ИЗГОНИХА ЗАГАРОВ ,СЕГА И НАЛБАНТОВ.НАЛБАНТОВ СЕЛЯНДУРА СИ ЗАСЛУЖАВАШЕ  ,ЗАЩОТО ТОЙ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ЕДИНСТВЕНО НЯКОЙ СЕЛСКИ КОП.

написано 11.11.2014г. сряда в 03:07
мнение от
отношение клиент
в град Петрич

Да наистина подкрепям мнението че ЛИДЛ се преварна в махленски цигански и посредствен магазин.Аз съм от Петрич и знам че този Гогов който сега е регионален а предо това беше управител назначава само свои хора а маха доказалисе служители и той е причината за голямото текучество и липса на кадри в ЛИДЛ Петрич. Унижава персонала държисе арогантно дори и с клиентите на магазина. Докато той е на този пост ЛИДЛ него чака нищо добро. Този мазен пеливан и връзкар да се маха час по скоро нищо чудно и да яде бой в Петрич като си позволява да унижава хората с арогантното си поведение.

написано 08.11.2014г. неделя в 22:51
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Лидъл Петрич
в град Петрич

Постоянно в jobs.bg се пускат обяви, почти през месец, че в Лидъл гр.Петрич търсят продавач-касиер на половин работен ден.Два пъти съм ходил на интервю и не съм приет, работил съм в Билла България ЕООД гр.Сандански имам опит, отделно съм с висше икономическо образование и магистърска степен по икономика с отлична диплома 6.00. Владея два чужди езика гръцки език и английски език имам и компютърна грамотност завършена в софийския университет. Но ето че в петрич има един управител назначен с връзки, който не може да си оцени качествените кадри. Назначава хора с връзки, който му се подмазват и рушвети му носели така се говори в петрич.След това наскоро пак пусках CV за работа в петрич пак за същата позиция продавач-касиер, но на електронната си поща получих отговор, че през последните години нямало да разглеждат моята кандидатура за работа, тъй като имало повече качествени кадри от мен. Как може да ме обидят толкова грозно и просташко. Не стига че съм с толкова високо образование имам и опит и ценз и качества, а отгоре на това ми пишат глупости, че не съм бил отговарял, те какво искат хора с голо средно образование да им работят?! Тази фирма не може да си оцени качествените кандидати за работа. А служителите им ги съкращават, пълна подигравка и гавра с тях. Не кандидатствайте там за работа, тази фирма е измамническа.Преди два месеца си купих замразена риба в кисета, и когато я приготвях видях, че цялата миришеше, беше развалена и аз я изхвърлих, платих напразно парите си, забелязал съм че почти цялата им стока е развалена и с истекъл срок на годност. Отдавна не пазарувам от Лидъл, това е магазин с нискокачество и вече там предимно пазаруват най-бедните хора и циганите, качествените хора пазаруват от другите супер маркети.

написано 05.11.2014г. четвъртък в 07:21
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел София
в град София

От личен опит, като човек, който е кандидатствал няколко пъти в компанията, споделям мнението, че фирмата най-вероятно търси евтина работна ръка. И това е основният критерий, от който е ръководена. Изказването ми касае назначението в администрацията.


Как стигнах до този извод:


1. Професионалният ми бекграунд, образованието и езиковите ми познания са повече от "покриващи" критериите за позициите, за които съм кандидатствал. Въпреки това Лидл са ме канили само един път на интервю, и то при последното ми кандидатстване :) Да уточним, че са в Равно Поле, ако колата ти е на ремонт или нямаш такава, те не осигуряват транспорт за интервюто. И този единствен пък ми се наложи да отложа поканата, тъй като бях в чужбина. Обещанието им да се чуем след седмица не бе спазено!


2. Често пускат едни и същи обяви за различни техни отдели, което говори за едно нестабилно лакатушно поведение, целящо да спести средства, докато някой шаран им се хване на въдицата за малко пари.


3. Случвало ми се е от друга фирма за услуги да ми се обаждат и да ме канят за сключа договор с тях, а всъщност да работя за Лидл, ВРЕМЕННО. Естеството на работа бе същото като на обявената от Лидл към момента нова позиция, за която набираха кадри. Заплащането, предложено от фирмата за услуги, бе неудовлетворително за човек с достатъчно опит, компетенции и добро образование. Явно Лидл-овци действат на два фронта, с идеята да минат най-икономично.


Липсата на обратна връзка от страна на Лидл към техните кандидати е неуважителна към кандидата. Това е далеч от поведението на нормална немска компания, но е и близо до поведението на побългарена немска компания. Споестовността, като основен принцип на подбор на персонала, говори че компанията не цени компетентност и опит и няма идея да инвестира в бъдещето развитие на служителите си, а просто и трябва някой, който да свърши работата за възможно най-малко пари. И после може да си ходи!


Българите не са нито черноработници, нито втора ръка хора!


С подобно поведение, всички чуждестранни компании, които уж инвестират в страната ни, а реално само изнасят капитал, са отблъскващи!


За жалост това важи и за немските компании в България вече.


И нека сега някой от Лидл се изкаже, че това е мнение на "нереализиран или неудовлетворен комплексар"... ;) След като мнението ми ще е полезно за други кандидати на моето ниво и с моите очаквания, това е достатъчно удовлетворително за мен.

написано 03.11.2014г. вторник в 12:56
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Аз лично се чекирам ЧАК СЛЕД като ми се отчете касата. Що за глупост да се чекирам и да продължавам да работя....?!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 31.10.2014г. събота в 17:08
мнение от
отношение бивш служител
в град София

Aз съм бивш служител и мога да кажа ,че се радвам че взаимоотношенията с вас ни приключиха,защото отношението към персонала е под всякаква критика, постоянно те навикват, напрежението е огромно да не говорим че след като се чекираш оставаш на работа поне още 1 час, ама това е за твоя сметка, почивка неползваш, нямаш право по време на работа да ходиш до тоалетна и да пиеш вода там си като робот. трябва само да работиш и да се съгласяваш с управителите и рег.мениджър, които незнаят за какво става въпрос въобще. Едва ли могат да изкарат 8часа на работа без вода и тоалетна.Всекидневно на някой му се казва че e ,,тъп”и ,,малоумен” пред клиентите и ,че като не му харесва може да си ходи.Това ли трябва да бъде отношението на един рег.мениджър?


Аз имам призив към Вас, да дойдете да проверите как протича един работен ден от сутринта до вечерта.Да видите как се отваря магазин с 3+1 и накрая ,,хората от третия свят” пак са виновни ,че в магазина е плен хаос и ,че не се справят. Напрежението е неописуемо.Постоянно някой ще идва, ревизия ще има, касите да не са препълнени, да има изпечен хляб,магазинът да е изпънат,плод и зеленчукът да е зареден и преровен,да е оправен НОН ФУУДА и още много неща,но как да стане това?след като в целия магазин са 3 служители + ЗУФ ,като звъннат в движение регионалните и дадат още 5 задачи или ти звъннат склада па провериш това, или да пратиш нещо за някой филиал .Да не говорим,как в почивният ти ден ти се звъни и те карат да идваш на работа,защото няма кой да работи.Хората идват ,но се задържат,естествено всичко е в законовите норми, но се променя графика,защото потока от клиенти е голям.Най-малкият проблем е да те извикат извънредно на работа.Звъни ти се системно за глупости.защо не си направил това, защо това е така а не иначе. Това е


фирмата, в която ще чуеш „това, че имате обедна почивка, не означава че може да я ползвате“,


или пък сутрин имат наглостта да ти четат реч за извънредните часове от вчера, а следобед ти поставят задача с обяснението „ако ще да спите тука - до утре го искам“.


Според мен отношенията на ЗУМ/УМ-служител трябва да са на ниво.Хората на тези по-ръководни позиции ТРЯБВА да умеят да работят с пряко подчинените си като едни истински професионалисти.Това може само да стимулира новите служители да работят.Ироничните забележки, заяждането, командването и отношение тип "некадърник такъв" имат обратният ефект.Служителят започва да идва без желание на работа, а както знаем не това е политиката на фирмата.


Надявам се да обърнете внимание на това което, Ви написах и да вземете необходимите мерки


за прекратяването на тези безобразни действия!


Очаквам отговор!


 

Показани мнения 1 - 10 от общо 780 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

86772 мнения за 7608 фирми!