Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 28.10.2014г. сряда в 11:41
мнение от
отношение бивш служител

И аз да кажа за тази продуктивност. Няма как да стане на нисък оборот. Ето пример с оборот 70 000 на ден. Някои магазини са го правили, други не правят толкова и за седмица, но ако не вярват нека питат и ще им отговорят, че е правено - аз съм виждал лично. Та търсим продуктивност - 700, това означава 100 човекочаса! 5 души по 8 часа отварят - 40 часа! Толкова и затварят, станаха 80. 5 души по 4 часа, обикновено и те влизат сутрин и само зареждат... та ето ги 100... Всеки, който е водил смяна ще потвърди, че подобно разпределение е възможно, т.е. продуктивност 700 е възможна, но само при висок оборот, а той нещо май спада... В Германия е долу-горе толкова (поне беше)... също е важен и средният бон. Едно е 700 души по 100 лв и съвсем друго 7000 по 10 лв, макар оборота да е един и същ...

написано 27.10.2014г. вторник в 11:25
мнение от
отношение настоящ служител

до СТЕФИ


  аз разбирасе не съм си тръгнал самосиндикално а съм питал и ми е казано че съм свободен


  да те питам ти се чекирваш и оставаш да работиш на касата докато дойде колегата или си работиш и когато те сменят тогава се чекираш за край на работното време?


  Ако е второто всичко си е нормално но ако правиш първото то самата ти нарушаваш концепцията за работа в лидл.Във всяко помещение за почивка има залепени лепенки как се отчита работното време (за тези които не работят ще кажа как е начало:чекираш се и отиваш да питаш за задълженията си обикновено се дава чекмедже с пари и си ангажиран с касовата дейност,края на този процес е когато те вдигнат от касата с чекмеджето и влезеш в трезора да те отчетът на 4 очи,след като си се отчел отиваш и се чекираш за край на работния ден и си свободен).За съжаление много колеги не работят така както лидл изисква а се чекирват за  край на работа и продължават да седят и обслужват клиенти на касата.По този начин се МАНИПУЛИРА прослувутата ПРОДУКТИВНОСТ  в лидл

написано 20.10.2014г. вторник в 12:51
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Винаги съм искала да работя в ЛИДЛ, откакто дойде на българския пазар,защото ми харесва като марка. харесвам я като клиент. Работя в компанията от 5 месеца. Всъщност очакванията ми напълно се оправдаха:) Ръководителите се отнасят с уважение (говорят ми на Вие, макар че съм просто един Продавач-касиер), разбиране, всички норми и закони относно труда и възнаграждението ни се спазват стриктно. Винаги, когато ти се наложи, можеш да си вземеш почивен ден, болничен или отпуск, до сега не съм видяла да откажат на някого. И аз като някои от изказалите се по-долу не оставам на работа след чекиране, но понякога съм оставала още половин час на каса, за да изчакам някой колега да ме смени, ако има опашки. (Колегата по-долу, който си вдига касата точно на минутата, не е много прав да постъпва така:) И общо взето харесва ми работата в ЛИДЛ, защото да, работиш много за това клиентите да са доволни (а те постоянно ти викат и недоволстват), но поне знаеш, че трудът ти е оценен достойно:)

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 14.10.2014г. сряда в 11:16
мнение от
отношение настоящ служител

Нещата които се казват са като цяло верни но това което сам си направиш друг не може да ти го направи.Аз неоставам след работа. Когато ми дойде времето да си тръгвам питам да се чекирам ли и ако ми кажат да вдигам си чекмеджето ако имам и не ме интересува има ли хора на касата няма ли,имам ли работа която са ми възложили и не е довършена нямам ли.Казвам до къде съм стигнал и друг да я довършва след като са ми казали че работното ми време е свършило и съм се чекирал от там нататъка бомба да падне не ме интересува.АЗ БЕЗПАРИ(след чекиране) за лидл НЕ РАБОТЯ и вместо да ревете по форумите заемете не толкова безгръбчна позиция.Утре като ви кажат да се чекирате и да свършете още една дузина неща-откажете ако искате тактично с това че имате друга неотложна работа и неможе да останете и така 2 пъти като им откажете ако са с достатъчно мозък в главите ще ви разберът ,а ако искате директно им кажете че без пари неработите.Никой няма да се пенсионира в лидл и аз отдавна не се притеснявам за работното си място(никога не съм се притеснявал,ние ще умрем слънцето и работата ще останат).Между другото ако някой е достатъчно инициативен(на мене не ми се занимава) нека се свърже с 2-та големи синдиката които са в България и разбере как да се направи синдикат в лидл мисля че би било от полза за работещите в лидл.


А сега и нещо към ръководството ако четът:


-кога смятате да увеличите заплатите?(продуктите които се предлагат бяха доста увеличени през последните 3г.,в сравнение с работните заплати,тука има и други разходи като ток,вода и др . но излезте и обяснете ако ще ги вдигате с колко или по каква схема или ако няма защо няма


-няма ли да има и година насочена към персонала?(това с булстрад здраве е добро но има какво да се направи още много)

написано 02.10.2014г. петък в 14:38
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Здравейте!


От скоро работя във фирмата и нямам големи впечатления, но мисля, че отношенията ЗУМ/УМ-служител трябва да са на ниво.Хората на тези по-ръководни позиции ТРЯБВА да умеят да работят с пряко подчинените си като едни истински професионалисти.Това може само да стимулира новите служители да работят.Ироничните забележки, заяждането, комадването и отношение тип "некадърник такъв" имат обратният ефект.Служителят започва да идва без желание на работа, а както знаем не това е политиката на фирмата.


Ще се радвам ако ръководството на фирмата обърне голямо внимание на тези отношения и при системни оплаквания да бъдат взети мерки.Не бива такива хора да се оставят "да си разиграват коня" и да си превишават правата!

написано 16.09.2014г. сряда в 20:07
мнение от
отношение -- няма данни --

Лесно няма, няма и хубаво...Ми по-добре в тая верига, пак е тегаво, пак плащат малко, отколкото да стърчиш 20 дни по 12 часа на крак във фирмата на червения експлоататор-милиционер Павел Виденов, демек СОТ 161.

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 11.09.2014г. петък в 09:59
мнение от
отношение клиент
в град София

Искам да отговоря на ИВАН, който се изказва за зам. управител ЙОЦОВА.


Явно въобще не я познава, след като говори тези неща.


Първо тя е родена и живее в София. Завършила е Технически университет в София. Никога не е живяла на село и не е дошла от село.


Второ, това, че си гледа работата и се старае всичко да е наред, не значи че е арогантна  и агресивна.


И от къде на къде ще я определяш като типична мъжкарана-първеню?


Май, ти не знаеш смисъла на тези думи и поведението на тези особи, защото явно ти си от село и нямаш представа от поведението на човек, сигурен в себе си и уважаващ работата си!!!


 

написано 27.08.2014г. четвъртък в 14:56
мнение от
отношение -- няма данни --

те си знаят


 


няма да казвам какво и защо


 


но е така

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 23.08.2014г. неделя в 21:59
мнение от
отношение настоящ служител
към обект/отдел Касиер
в град Перник

По-добре е от другите вериги в които съм работила. а и заплащането е по-добро

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
Показани мнения 1 - 10 от общо 771 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

85644 мнения за 7480 фирми!