Мнения за работните места и работодателите, които обичаме и мразим
написано 08.11.2014г. неделя в 22:51
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел Лидъл Петрич
в град Петрич

Постоянно в jobs.bg се пускат обяви, почти през месец, че в Лидъл гр.Петрич търсят продавач-касиер на половин работен ден.Два пъти съм ходил на интервю и не съм приет, работил съм в Билла България ЕООД гр.Сандански имам опит, отделно съм с висше икономическо образование и магистърска степен по икономика с отлична диплома 6.00. Владея два чужди езика гръцки език и английски език имам и компютърна грамотност завършена в софийския университет. Но ето че в петрич има един управител назначен с връзки, който не може да си оцени качествените кадри. Назначава хора с връзки, който му се подмазват и рушвети му носели така се говори в петрич.След това наскоро пак пусках CV за работа в петрич пак за същата позиция продавач-касиер, но на електронната си поща получих отговор, че през последните години нямало да разглеждат моята кандидатура за работа, тъй като имало повече качествени кадри от мен. Как може да ме обидят толкова грозно и просташко. Не стига че съм с толкова високо образование имам и опит и ценз и качества, а отгоре на това ми пишат глупости, че не съм бил отговарял, те какво искат хора с голо средно образование да им работят?! Тази фирма не може да си оцени качествените кандидати за работа. А служителите им ги съкращават, пълна подигравка и гавра с тях. Не кандидатствайте там за работа, тази фирма е измамническа.Преди два месеца си купих замразена риба в кисета, и когато я приготвях видях, че цялата миришеше, беше развалена и аз я изхвърлих, платих напразно парите си, забелязал съм че почти цялата им стока е развалена и с истекъл срок на годност. Отдавна не пазарувам от Лидъл, това е магазин с нискокачество и вече там предимно пазаруват най-бедните хора и циганите, качествените хора пазаруват от другите супер маркети.

написано 05.11.2014г. четвъртък в 07:21
мнение от
отношение кандидат за работа
към обект/отдел София
в град София

От личен опит, като човек, който е кандидатствал няколко пъти в компанията, споделям мнението, че фирмата най-вероятно търси евтина работна ръка. И това е основният критерий, от който е ръководена. Изказването ми касае назначението в администрацията.


Как стигнах до този извод:


1. Професионалният ми бекграунд, образованието и езиковите ми познания са повече от "покриващи" критериите за позициите, за които съм кандидатствал. Въпреки това Лидл са ме канили само един път на интервю, и то при последното ми кандидатстване :) Да уточним, че са в Равно Поле, ако колата ти е на ремонт или нямаш такава, те не осигуряват транспорт за интервюто. И този единствен пък ми се наложи да отложа поканата, тъй като бях в чужбина. Обещанието им да се чуем след седмица не бе спазено!


2. Често пускат едни и същи обяви за различни техни отдели, което говори за едно нестабилно лакатушно поведение, целящо да спести средства, докато някой шаран им се хване на въдицата за малко пари.


3. Случвало ми се е от друга фирма за услуги да ми се обаждат и да ме канят за сключа договор с тях, а всъщност да работя за Лидл, ВРЕМЕННО. Естеството на работа бе същото като на обявената от Лидл към момента нова позиция, за която набираха кадри. Заплащането, предложено от фирмата за услуги, бе неудовлетворително за човек с достатъчно опит, компетенции и добро образование. Явно Лидл-овци действат на два фронта, с идеята да минат най-икономично.


Липсата на обратна връзка от страна на Лидл към техните кандидати е неуважителна към кандидата. Това е далеч от поведението на нормална немска компания, но е и близо до поведението на побългарена немска компания. Споестовността, като основен принцип на подбор на персонала, говори че компанията не цени компетентност и опит и няма идея да инвестира в бъдещето развитие на служителите си, а просто и трябва някой, който да свърши работата за възможно най-малко пари. И после може да си ходи!


Българите не са нито черноработници, нито втора ръка хора!


С подобно поведение, всички чуждестранни компании, които уж инвестират в страната ни, а реално само изнасят капитал, са отблъскващи!


За жалост това важи и за немските компании в България вече.


И нека сега някой от Лидл се изкаже, че това е мнение на "нереализиран или неудовлетворен комплексар"... ;) След като мнението ми ще е полезно за други кандидати на моето ниво и с моите очаквания, това е достатъчно удовлетворително за мен.

написано 03.11.2014г. вторник в 12:56
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Аз лично се чекирам ЧАК СЛЕД като ми се отчете касата. Що за глупост да се чекирам и да продължавам да работя....?!

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 31.10.2014г. събота в 17:08
мнение от
отношение бивш служител
в град София

Aз съм бивш служител и мога да кажа ,че се радвам че взаимоотношенията с вас ни приключиха,защото отношението към персонала е под всякаква критика, постоянно те навикват, напрежението е огромно да не говорим че след като се чекираш оставаш на работа поне още 1 час, ама това е за твоя сметка, почивка неползваш, нямаш право по време на работа да ходиш до тоалетна и да пиеш вода там си като робот. трябва само да работиш и да се съгласяваш с управителите и рег.мениджър, които незнаят за какво става въпрос въобще. Едва ли могат да изкарат 8часа на работа без вода и тоалетна.Всекидневно на някой му се казва че e ,,тъп”и ,,малоумен” пред клиентите и ,че като не му харесва може да си ходи.Това ли трябва да бъде отношението на един рег.мениджър?


Аз имам призив към Вас, да дойдете да проверите как протича един работен ден от сутринта до вечерта.Да видите как се отваря магазин с 3+1 и накрая ,,хората от третия свят” пак са виновни ,че в магазина е плен хаос и ,че не се справят. Напрежението е неописуемо.Постоянно някой ще идва, ревизия ще има, касите да не са препълнени, да има изпечен хляб,магазинът да е изпънат,плод и зеленчукът да е зареден и преровен,да е оправен НОН ФУУДА и още много неща,но как да стане това?след като в целия магазин са 3 служители + ЗУФ ,като звъннат в движение регионалните и дадат още 5 задачи или ти звъннат склада па провериш това, или да пратиш нещо за някой филиал .Да не говорим,как в почивният ти ден ти се звъни и те карат да идваш на работа,защото няма кой да работи.Хората идват ,но се задържат,естествено всичко е в законовите норми, но се променя графика,защото потока от клиенти е голям.Най-малкият проблем е да те извикат извънредно на работа.Звъни ти се системно за глупости.защо не си направил това, защо това е така а не иначе. Това е


фирмата, в която ще чуеш „това, че имате обедна почивка, не означава че може да я ползвате“,


или пък сутрин имат наглостта да ти четат реч за извънредните часове от вчера, а следобед ти поставят задача с обяснението „ако ще да спите тука - до утре го искам“.


Според мен отношенията на ЗУМ/УМ-служител трябва да са на ниво.Хората на тези по-ръководни позиции ТРЯБВА да умеят да работят с пряко подчинените си като едни истински професионалисти.Това може само да стимулира новите служители да работят.Ироничните забележки, заяждането, командването и отношение тип "некадърник такъв" имат обратният ефект.Служителят започва да идва без желание на работа, а както знаем не това е политиката на фирмата.


Надявам се да обърнете внимание на това което, Ви написах и да вземете необходимите мерки


за прекратяването на тези безобразни действия!


Очаквам отговор!


 

написано 28.10.2014г. сряда в 11:41
мнение от
отношение бивш служител

И аз да кажа за тази продуктивност. Няма как да стане на нисък оборот. Ето пример с оборот 70 000 на ден. Някои магазини са го правили, други не правят толкова и за седмица, но ако не вярват нека питат и ще им отговорят, че е правено - аз съм виждал лично. Та търсим продуктивност - 700, това означава 100 човекочаса! 5 души по 8 часа отварят - 40 часа! Толкова и затварят, станаха 80. 5 души по 4 часа, обикновено и те влизат сутрин и само зареждат... та ето ги 100... Всеки, който е водил смяна ще потвърди, че подобно разпределение е възможно, т.е. продуктивност 700 е възможна, но само при висок оборот, а той нещо май спада... В Германия е долу-горе толкова (поне беше)... също е важен и средният бон. Едно е 700 души по 100 лв и съвсем друго 7000 по 10 лв, макар оборота да е един и същ...

написано 27.10.2014г. вторник в 11:25
мнение от
отношение настоящ служител

до СТЕФИ


  аз разбирасе не съм си тръгнал самосиндикално а съм питал и ми е казано че съм свободен


  да те питам ти се чекирваш и оставаш да работиш на касата докато дойде колегата или си работиш и когато те сменят тогава се чекираш за край на работното време?


  Ако е второто всичко си е нормално но ако правиш първото то самата ти нарушаваш концепцията за работа в лидл.Във всяко помещение за почивка има залепени лепенки как се отчита работното време (за тези които не работят ще кажа как е начало:чекираш се и отиваш да питаш за задълженията си обикновено се дава чекмедже с пари и си ангажиран с касовата дейност,края на този процес е когато те вдигнат от касата с чекмеджето и влезеш в трезора да те отчетът на 4 очи,след като си се отчел отиваш и се чекираш за край на работния ден и си свободен).За съжаление много колеги не работят така както лидл изисква а се чекирват за  край на работа и продължават да седят и обслужват клиенти на касата.По този начин се МАНИПУЛИРА прослувутата ПРОДУКТИВНОСТ  в лидл

написано 20.10.2014г. вторник в 12:51
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Винаги съм искала да работя в ЛИДЛ, откакто дойде на българския пазар,защото ми харесва като марка. харесвам я като клиент. Работя в компанията от 5 месеца. Всъщност очакванията ми напълно се оправдаха:) Ръководителите се отнасят с уважение (говорят ми на Вие, макар че съм просто един Продавач-касиер), разбиране, всички норми и закони относно труда и възнаграждението ни се спазват стриктно. Винаги, когато ти се наложи, можеш да си вземеш почивен ден, болничен или отпуск, до сега не съм видяла да откажат на някого. И аз като някои от изказалите се по-долу не оставам на работа след чекиране, но понякога съм оставала още половин час на каса, за да изчакам някой колега да ме смени, ако има опашки. (Колегата по-долу, който си вдига касата точно на минутата, не е много прав да постъпва така:) И общо взето харесва ми работата в ЛИДЛ, защото да, работиш много за това клиентите да са доволни (а те постоянно ти викат и недоволстват), но поне знаеш, че трудът ти е оценен достойно:)

Заплащане
Уважение
Привилегии
Фирмена сигурност
Натоварване
Потенциал
Местоположение
Колеги
Работна среда
написано 14.10.2014г. сряда в 11:16
мнение от
отношение настоящ служител

Нещата които се казват са като цяло верни но това което сам си направиш друг не може да ти го направи.Аз неоставам след работа. Когато ми дойде времето да си тръгвам питам да се чекирам ли и ако ми кажат да вдигам си чекмеджето ако имам и не ме интересува има ли хора на касата няма ли,имам ли работа която са ми възложили и не е довършена нямам ли.Казвам до къде съм стигнал и друг да я довършва след като са ми казали че работното ми време е свършило и съм се чекирал от там нататъка бомба да падне не ме интересува.АЗ БЕЗПАРИ(след чекиране) за лидл НЕ РАБОТЯ и вместо да ревете по форумите заемете не толкова безгръбчна позиция.Утре като ви кажат да се чекирате и да свършете още една дузина неща-откажете ако искате тактично с това че имате друга неотложна работа и неможе да останете и така 2 пъти като им откажете ако са с достатъчно мозък в главите ще ви разберът ,а ако искате директно им кажете че без пари неработите.Никой няма да се пенсионира в лидл и аз отдавна не се притеснявам за работното си място(никога не съм се притеснявал,ние ще умрем слънцето и работата ще останат).Между другото ако някой е достатъчно инициативен(на мене не ми се занимава) нека се свърже с 2-та големи синдиката които са в България и разбере как да се направи синдикат в лидл мисля че би било от полза за работещите в лидл.


А сега и нещо към ръководството ако четът:


-кога смятате да увеличите заплатите?(продуктите които се предлагат бяха доста увеличени през последните 3г.,в сравнение с работните заплати,тука има и други разходи като ток,вода и др . но излезте и обяснете ако ще ги вдигате с колко или по каква схема или ако няма защо няма


-няма ли да има и година насочена към персонала?(това с булстрад здраве е добро но има какво да се направи още много)

написано 02.10.2014г. петък в 14:38
мнение от
отношение настоящ служител
в град София

Здравейте!


От скоро работя във фирмата и нямам големи впечатления, но мисля, че отношенията ЗУМ/УМ-служител трябва да са на ниво.Хората на тези по-ръководни позиции ТРЯБВА да умеят да работят с пряко подчинените си като едни истински професионалисти.Това може само да стимулира новите служители да работят.Ироничните забележки, заяждането, комадването и отношение тип "некадърник такъв" имат обратният ефект.Служителят започва да идва без желание на работа, а както знаем не това е политиката на фирмата.


Ще се радвам ако ръководството на фирмата обърне голямо внимание на тези отношения и при системни оплаквания да бъдат взети мерки.Не бива такива хора да се оставят "да си разиграват коня" и да си превишават правата!

Показани мнения 1 - 10 от общо 775 12345 По-стари » >|

За BGRABOTODATEL.COM

BGRabotodatel.com е сайт, в който всеки може да каже "Аз обичам моята работа" или "Аз мразя моята работа". BGRabotodatel.com е сайт за тези от вас, които желаят да започнат нова работа и искат да разберат какво мислят хората, които са работили или работят в дадената фирма. Интересуват Ви привилегиите, заплата, условия на работа, уважение - тук бихте могли да получите информация за българските работодатели от "кухнята", без да се налага да поемате излишни рискове. Ако има какво да кажете за Вашата работа, дайте своето мнение, но моля, направете го тактично и искрено.
BGRabotodatel.com не участва в писането на мненията в сайта! Тези мнения изразяват само и единствено личното мнение на техните автори!

86118 мнения за 7533 фирми!