Няма правила? Винаги съм се дразнил на хора, които сами си пречат. По принцип, всеки, който нарушава „правилата на играта“, пречи на себе си и на останалите да участват.
В общество, базирано на взаимозависимост, без правила – няма основа за предвидимост, без предвидимост – няма планове и инвестиции(в тези планове) и без тях – няма „бъдеще“. Или казано накратко: Без правила – няма условия за цивилизация. Българите станахме свободни, решихме, че няма правила, че са старомодни и че „не са за нас“.
Е, до тук успешно доказваме варварски похвати, вече 20 години… Състезание нямаше, поради дисквалификация на участиниците, защото „не харесали“ правилата… На печелившите служебно – да им е честито!…

Нека пробваме с примери…
Фрапиращ пример е отношението към нашия „Правилник (за прилагане на закона) за движение по пътищата„. Навремето (преди 15г.), когато го разучавах, бях наистина впечатлен от тази система. Тази система от правила има точно две цели:

1. да пази здравето и имуществото на участниците в движението (и това ако не е хубаво?);
  2. да осигури максимална ефективност на наличната инфраструктура, т.е. бързината на придвижване да е максимизирана общо за всички участници. (а сега някой да каже, че и това не иска?)

Това, ако не са перфектните цели, не знам кои биха били. Да стигнете преди всичко живи, че и бързо.

С целите всичко е наред, но това, което наистина ме впечатли, е качеството на формулировките и ефективността, постижима при спазването им. За всяка ситуация си има ясни правила и приоритети. На мен поне не ми е известно, друга държава да има дори близък по качества правилник. Въпреки това, ефективността при нас е трагична. Би трябвало този правилник да се приема добре от хората!? … Е да, ама не.

Отначало си мислих, че правилата са сложни и затова „тиквениците“ не ги спазват. В последствие, обаче, ми стана ясно – Българите презираме правилата! „Нека баламите ги спазват – аз ще търся вратички.“

Това е нещо, което се приема от „обществото“. Родители, които учат децата си на номера. Училище, което подстрекава преписване и други форми на измама. Университетите са „чудо неземно“ в областта на маменето. Родители, търсещи с връзки да набутат отрочето къде ли не… И накрая, след всичко това, очакваме хора, които ще градят нещо?!

И какво излиза? Уж искаме, но си пречим сами. Не ми пробутвайте, че тия нарушения ги правят, видиш ли, „някои други“…

Примера с ППЗДП го използвам, защото е понятен и показателен, но подобно поведение на българите се наблюдава абсолютно навсякъде и за всяко правило. Този сайт също отнася огромни количества нарушения. Всеки ден! Направили сме правила, с които да дадем максимална свобода в рамките на закона. Посочили сме ги изрично! Потребителите се съгласяват с правилата и веднага след това ги нарушават. Получава се като във вица: „Пишеше мини … и аз минах…“

Човек като погледне отстрани и се чуди, кои са повече в тази държава – идиотите или социопатите? Защото това са двата варианта, ако нарушаваш правила, които са в твой интерес. Ако твърдиш, че не си второто, то явно си първото!

Правилата, били те закони, договори, морал или вяра, са основата на всяко взаимодействие в обществото. Когато се отказваме от тях, отказваме и да участваме в това, което те обуславят или го правим крайно неефективно. За да работи това общество, трябват правила … правила, които да важат за всички. Обсъждахме дефиниция за гражданин в „държавата на бебетата„, ето ви една нелоша: Гражданин е този, който спазва правилата на обществото и изисква от другите да правят същото.

Социални мрежи: Add This! del.icio.us Digg Facebook StumbleUpon български: Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com