Тъй като постоянно се сблъскваме с невероятна неграмотност, относно личните свободи в нашата мила страна, бих искал да изясня някои въпроси свързани със свободата на словото като такава и как тя засяга този сайт.
Според Конституцията на Република България:
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
В българското интернет пространство съществуват десетки сайтове позволяващи ви да се оплачете от некачествени услуги или откровена измама, извършени от лица или фирми спрямо вас. Тези сайтове се развиват от години и като цяло не получават абсолютно никакво отражение в медиите, поради простата причина, че вредят на рекламодателите им. И изведнъж в националните телевизии се появяват бурни съобщения за „уникален нов сайт“, който „ще защити вашите права“ и работи „с изключителната подкрепа и участиe на Комисар Меглена Кунева“. Брях!?!?! Става дума за izlugan.com. Телевизионерите (Нова ТВ, БТВ, ТВ2,ТВ Европа и Дарик радио барабар с тях) отново откриха топлата вода и зачеркнаха историята от преди просветлението си с лека ръка. Защо ли никой не е изненадан?!?

Ипотпал (лаптопи наобратно) е дума, която ще се появява често в българския интернет идните 6 месеца. Причината да се среща тази дума в българското интернет пространство е, че се провежда състезание за това, кой участник ще се класира първи при търсене на думата „ипотпал“ в Гугъл(google.bg) към датата на финала(31.03.2010).
Винаги съм се дразнил на хора, които сами си пречат. По принцип, всеки, който нарушава „правилата на играта“, пречи на себе си и на останалите да участват.
В общество, базирано на взаимозависимост, без правила – няма основа за предвидимост, без предвидимост – няма планове и инвестиции(в тези планове) и без тях – няма „бъдеще“. Или казано накратко: Без правила – няма условия за цивилизация. Българите станахме свободни, решихме, че няма правила, че са старомодни и че „не са за нас“.
Е, до тук успешно доказваме варварски похвати, вече 20 години… Състезание нямаше, поради дисквалификация на участиниците, защото „не харесали“ правилата… На печелившите служебно – да им е честито!…
Прочетете пълния текст »
15 май
Публикувано от admin в За работодатели, За търсещи работа, Заплати, Социални процеси
Попаднах на интересна анкета на dir.bg на тема:
Как очаквате да се промени икономическото ви състояние през следващите 3 месеца?
Възможните отговори са следните:
a) положително; b) отрицателно; c) без промяна
След това се дава възможност да въведете основни данни за демографско определение(пол,възраст,доход,позиция,отрасъл). Анкетета е професионално направена и нямам основание да се съмнявам в нейната представителност.
Това, което наистина ме изненада, са резултатите: 50-55% от участвалите очакват през следващите 3 месеца финансовото им състояние да се подобри и само по-малко от 20% смятат, че кризата съществува. Също така, крайно интересно ми се видя, че разликите между различните групи отговорили са незначителни.
Преди малко повече от осемнадесет години, взе че ни сполетя демокрация. Всички станахме свободни, ей така, изведнъж… Е да, ама не съвсем!
В 4 часа следобед, когато почти всички служители са в офиса (приблизително 5000), пожарната аларма е активирана. Както обикновено целият офис е евакуиран в рамките на 3 минути и всички служители се събират извън офиса. Минават 10 минути …………. минават още 5 минути …………. и още 5 минути.
Прочетете пълния текст »
Протестът, проведен днес(14.01.2009), без ясна цел и формулировка, за мен поне носеше смисъла на „разбуждане“ на обществото и показване на воля за живот … по-добър живот. Все пак прагматичните цели са крайно желателни в такива мероприятия, за да не се губи фокусът на протеста и целта „референдум“ си струва да се обмисли.
Покрай приближаващия, широко обсъждан онлайн, обединен граждански протест изникна интересния въпрос за отношенията с работодателя Ви, ако искате да участвате.
Някои изказаха мнения, че работодателите няма да загубят, кой-знае-колко-много от това, че някои служители може да протестират в работен ден. Може и така да е … но първо, това трябва те да си го решат и второ, далеч по-важен е принципа и личния избор.
Ако някой получава трудово възнаграждение или друга компенсация за времето, през което „протестира за граждански принципи“, нещо определено не е наред с логиката. Ами ако му хареса? Всяка седмица на протест с приятелите? Аз бирата – ти пържолите?
В последните дни се натъкнахме на няколко опита за очерняне на фирми. Тъй като, специално в случаите, за които говоря, няма някакви специфични индикации да са от служители на въпросната фирма, е логично да заключим, че това е дейност на конкурентна организация. Прочетете пълния текст »
Правилата за публикуване на мнения в БГ работадател бяха обновени. Надяваме се, вече да са по-пълни и по-ясни. Надяваме се и да бъдат четени! Естествено тези правила, в по голямата си част, се отнасят и до писането на коментари в блога.
Новите правила отразяват необходимостта от по ясна политика към зачестилите напоследък злоупотреби на потребители с дадената им трибуна за изява. За да се развива БГ работодател и за да има стойност като такава трибуна, е необходимо съответното ниво на „хигиена“ и екипът активно работи в тази насока. Държим да отбележим, че злоупотребите в темите на някои от по коментираните фирми бяха дело както на привърженици така и на опоненти.
По сайта се правят множество реформи с цел подобряване на достъпа четимоста и „хигиената“ на материалите.
Във връзка със зачестили мнения с непремерено и нецензурно съдържание днес бяха променени правилата на БГ работодател за публикуване на мнения, като целта е максимална прозрачност и да не се допуска изпадане в областа на обидите. В последните два месеца бяха направени множество промени по сайта и вече има политика мнения да не се редактират като практика. Също при всякакви обиди и личностни нападки мненията ще се трият. Днес бяха изтрити над 400 мнения нарушаващи правилата в някои от най активните фирми в сайта.
Екипът работи по множество подобрения планирани в близко бъдеще, но се наложи да избързаме с мерките за затягане на хигиената, поради явни злоупотреби на някои потрабители и претенции на други, че сме манипулирали негативния/позитивния вот за някои фирми. Истината е, че мнения се трият единствено ако има нарушение на нашите правила за публикуване а не по други „конспиративни“ причини.
Това е първата публикация в блога на БГ Работодател. Тук ще се публикуват новини и коментари засягащи тематиката на сайта. Накратко тук е мястото където редакторът(админа) ще си изказва мнението.
| П | В | С | Ч | П | С | Н |
|---|---|---|---|---|---|---|